identitatea personala

Povestea care iti construieste identitatea

Am avut sansa sa fiu printre sutele de participanti la TEDx Cluj 2014 si sa ascult timp de cateva ore oameni interesanti, care au darul de a inspira si de a te face sa simti ca merita timpul tau.

Una dintre prezentarile cele mai inspirationale pentru mine  fost cea a lui Cristian Lupsa, care a inceput cu o poveste amuzanta din copilarie, dar care la acea perioada i s-ar fi parut prea rusinoasa pentru a o relata cuiva.

Scopul acestei povesti?

Sustinerea ideii conform careia a impartasi experiente/povesti personale care sunt rusinoase, triste sau negative din punctul nostru de vedere ne ajuta sa ne cream si sa construim indentitatea personala.

Atunci cand cineva impartaseste o poveste personala trista, aceasta are beneficii importante asupra naratorului.

Este nevoie de mult curaj pentru a putea relata o poveste personala trista iar cand se intampla, naratorul devine automat mai puternic. De cele mai multe ori, simtim ca ne pierdem vocea, ca ne napadesc lacrimile, ca nu putem scoate cuvintele pe gura asa cum am dori… si totusi cand reusim sa povestim ceva ce ne framanta, nu doar ca deblocam frici interioare, dar ne lasam ajutati si de feedback-ul ascultatorilor.

Multe studii recente indica o noua teorie: vietile noastre ar putea fi produsul povestilor pe care le spunem. Identitatea narativa da un inteles profund asupra vietilor noastre, ajutandu-ne sa ne construim viata in mod constient.

Inca de cand am inceput sa scriu acest blog, care contine in pricipal capitole ale vietii mele si experiente ce merita impartasite cu voi, intrebam prietenii daca e bine sa fiu atat de sincera pe blog in privinta aspectelor intime din viata mea. Parerile au fost impartite, iar eu am decis ca pana cand voi lua o decizie ferma sa continui sa scriu intamplari si trairi mai mult sau mai putin intime si rusinoase, pentru ca am realizat ca, atat femeile cat si barbatii, sunt inspirati de povestea mea personala.

Ascultandu-l pe Cristian, mi s-a intarit decizie de a ramane la fel de sincera si directa si sa adaug capitole importante la identitatea mea narativa, in care va puteti regasi si voi in crearea propriei voastre povesti de viata.

 

Imagine via Varga Eniko Photography

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer