Emotiile prin care trece o femeie inselata

Daca m-ar insela, nu l-as mai putea privi cu aceiasi ochi. Este exact ce mi-a zis o prietena cu care discutam despre o femeie inselata, o cunostinta comuna ce trecuse prin traume din cauza sotului sau.

Am inceput atunci o discutie aprinsa despre ce inseamna practic sa fii inselata, de ce suferim cand aflam ca partenerii nostri au trecut prin alte paturi si ce am face daca am afla ca iubitul nostru a fost cu alta femeie.

In primul rand, as vrea sa dezbatem ce inseamna sa fii inselata: o aventura de-o noapte este considerata a fi inselaciune? Sarutul intra in aceasta categorie? Sau inselaciunea incepe de la mai multe nopti petrecute cu aceeasi femeie?

Cu cat ne maturizam mai mult, cu atat gasim in tot mai multe lecturi si experiente ale apropiatilor ca omul nu este monogam. Ca, in ciuda tuturor conventiilor sociale, ne dorim diversitate, cautam sa cunoastem cat mai multa lume. Cu cat intr-o relatie se impun mai multe limite, si nu exista acea libertate de care avem cu totii nevoie, cu atat simtim mai mult obligatie decat dorinta de a fi in acea relatie.

Asadar, cum se impaca ideea de relatie stabila construita pe incredere si iubire, cu libertatea si dorinta noastra pentru diversitate?

Cred ca totul incepe de la a pastra acel spatiu personal pe care il avea fiecare inainte de relatie. Fiecare ar trebui sa aiba un coltisor doar al lui in casa, in care celalalt sa nu intre, fiecare sa continue sa cultive acea “gradina secreta” de care vorbeste Esther Perel. Renunta la a-i umbla in telefon, sau alte lucruri personale, nu cauta probe incriminatorii pentru ca vei sfarsi prin a-ti face tie rau.

O relatie stabila, si care se bazeaza pe incredere, presupune a lasa libertatea celuilalt sa aleaga ce doreste sa faca.

Din pacate, aud multe femei spunand: “daca merge cu alta, sa ramana cu ea” sau “nu l-as mai putea privi cu alti ochi”… fara sa se gandeasca putin si la rolul pe care il au ele in acest scenariu.

Exista un citat foarte intelept: “Da-i persoanei iubite spatiu sa zboare, si motive sa se intoarca acasa“. E frumos sa crezi intr-un asemenea citat, dar e necesar sa il traiesti cu adevarat.

Iubeste-l asa cum e el, cu toate calitatile si defectele lui, accepta-i spatiul personal si parolele la email, renunta la dorinta de a sti tot ce face tot timpul, lasa o doza de mister intre voi si astfel creati impreuna tot cadrul necesar unui cuplu reusit, de lunga durata.

Revenenind la ideea centrala a acestui articol, si anume cum se simte o femeie cand este inselata, cred ca cel mai mult doare constientizarea faptului ca, desi suntem iubite si apreciate, partenerul nostru a dorit o alta femeie si a trait momente intime cu ea. Dupa care imaginatia noastra incepe sa zburde pe campiile comparatiilor dintre noi si celelalte, comparatii care ne dor si mai tare. Ne simtim mintite, nedorite…

Ce nu ajuta relatia in acele momente? Sa urli, sa reprosezi, sa te razbuni, sa te culci cu cineva ca sa fiti chit, sa fii suparata si sa nu-i spui de ce.

Ce ajuta in acele momente? Dorinta de a-i intelege alegerea si de a afla daca sentimentele lui pentru tine au ramas aceleasi, comunicarea deschisa , fara reprosuri, in care fiecare isi exprima sincer sentimentele fata de celalalt, de cele intamplate si cu privire la starea actuala in cuplu. Aminteste-ti ca el este barbatul pe care il iubesti si care te iubeste si care merita sa fie inteles inainte de a fi judecat.

Daca intr-adevar doresti sa traiesti conform citatului de mai sus, va iubiti si va doriti o relatie stabila si de durata, atunci fiecare dintre voi va avea spatiu si libertate sa cunoasca oameni noi, sa se bucure de momente frumoase si in afara cuplului si, in acelasi timp, veti fi mereu atrasi in cadrul vostru intim, in care va doriti sa fiti.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer