Influenta prietenelor asupra alegerilor noastre – pro si contra

Femeile sunt comunicatoare in esenta. Cand au o problema suna imediat prietena cea mai buna, convoaca o intalnire la cafea sa-si descarce sufletul sau raman la telefon cu orele.

De asemenea, nu trec nici 10 minute de la un moment foarte important din viata noastra (cerere in casatorie, un nou iubit etc) pana la formarea numarului celei mai bune prietene.

Va rog sa ma contraziceti daca in cazul vostru e diferit 🙂 Dar de obicei, formam prietenii profunde de mici, care raman peste ani, peste relatii cu barbati, peste experiente frumoase sau grele… si sa consideram ca prietenele noastre ne cunosc atat de bine incat stiu ce e mai bine pentru noi, ne pot da cele mai bune sfaturi, sunt oglinda noastra.

Oricat de mult imi apreciez prietenele si oricat de mult imi place sa le relatez momente importante din viata mea… sunt de parere ca de cele mai multe ori dam sfaturi bazate pe experienta noastra proprie, subiectiva si nu sfaturi personalizate pe prietena care are nevoie de ajutor sau de o vorba buna.

Pentru ca imediat ce auzim problema cu care se confrunta prietena noastra, ne transpunem in papucii ei cu toate experientele noastre si ne implicam atat de tare incat tindem sa ne identificam noi insene cu problemele ei.

Ceea ce este total gresit! Chiar daca scopul este sa ajutam, si o facem din drag si afectiune pentru prietena noastra… In majoritatea cazurilor oferim sfaturi bazandu-ne pe experienta noastra si mai mult, ne simtim lezate atunci cand prietena noastra face propriile alegeri care pot fi diferite de ale noastre.

Chiar daca suntem apropiate si tinem mult una la alta, este bine sa ne amintim mereu ca suntem persoane diferite, unice, cu ganduri, sentimente, drumuri unice in viata. Ceea ce mie imi place la nebunie, s-ar putea ca prietenei mele sa nu-i faca bine, desi avem atat de multe afinitati comune.

Haideti sa ne detasam de la sfaturi, si sa oferim in schimb suport si afectiune, energie pozitiva si o oaza de liniste pentru persoanele dragi, atunci cand au nevoie. Este mult mai de ajutor decat faimoasele discutii: “Vezi, eu ti-am zici sa faci asta, dar nu m-ai ascultat...” sau “Iti zic eu, trebuie sa faci asa pentru ca iti va fi mult mai bine“. Reprosurile si sfaturile la care tinem cu tot dinadinsul nu ajuta la nimic… din contra, ele au o influenta negativa asupra relatiei de prietenie.

Daca am prezenta doar alternative sau experiente personale si am lasa la latitudinea prietenei alegerea, chiar daca nu suntem personal de acord cu ea, am oferi mult mai mult ajutor real. Sunteti de acord cu mine?

 

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer