Zilele acestea intreaga lectura, gandurile mele si discutiile avute cu apropiati au gravitat in jurul unei emotii cu care ne confruntam sau ne-am confruntat cu totii: RUSINEA.
Brene Brown are un capitol intreg despre aceasta emotie in faimoasa carte intitulata “Curajul de a fi vulnerabil” si nu este coincidenta faptul ca tocmai in aceste zile am zabovit si cugetat mult citindu-i randurile intelepte despre rusine, cea care ne izoleaza si ne instraineaza de ceilalti si de noi insine.
Dar ce m-a impins sa scriu aceste randuri si experienta mea cu rusinea a fost o reactie recenta din partea tatalui meu. Sa va impartasesc si voua tot contextul.
Nu ti-e rusine?
De cand am inceput sa-mi accept corpul si sa dezvolt o relatie de iubire cu templul meu, am fost in continua cautare de plaje de nudisti (natural beaches) sau locuri special amenajate pentru cei care adora apa si goliciunea trupului.
Si cum cel care cauta gaseste, am gasit in inima Alpilor un loc superb cu o multime de saune si piscine termale unde, spre marea mea bucurie, este interzis costumul de baie.
Asa se face ca in aceasta iarna, cand altii au mers la ski in Austria, eu am cautat spa si saune unde m-am putut imbaia in costumul Evei.
Mai e mult pana la vara si dorul de caldura si nuditate m-a dus la mii de kilometri distanta pentru cateva ore de placere, de relaxare si timp pretios cu trupul meu.
Vorbesc multe cu tatal meu si impartasindu-i ce am facut in concediu i-am spus si cum se face sauna in Austria. La care el, mai in gluma mai in serios, imi spune:
“Vai, nu iti e rusine sa stai acolo goala cu atatia oameni in jur? Eu v-am crescut sa fiti fete pudice, fete serioase.”
Intr-adevar asa am crescut, si sunt sigura ca cei mai multi dintre voi, cei care cititi aceste randuri, ati fost educati sa fiti pudici, sa va rusinati de darurile cu care natura v-a inzestrat.
Rusinea se manifesta si ne afecteaza toate ariile vietii noastre -fie ca e vorba de viata noastra sociala, profesionala, familiala. Dar, pentru ca acest blog este despre erotism, in cele ce urmeaza ma voi referi la rusinea cu privire la viata sexuala.
Tot ce se afla intre buric si genunchi e rusinos
Ai stat vreodata sa te gandesti cu adevarat la modul in care parintii nostri, cei care ne-au educat, privesc corpul uman? Cu cat ma gandesc mai mult cu atat mi se pare mai hilar si lipsit de naturalete.
E ca si cum tot ce se afla sub buric (si deasupra genunchilor) e o zona intunecata unde nu vrem sa ne uitam.
Tocmai prejudecatile acestea am reusit sa le „spal” acceptand nuditatea, atat a mea cat si a oricarei persoane de langa mine. Observand naturaletea colegilor de sauna, privindu-ne intregul corp, asa cum suntem noi, doar asa am reusit sa ma accept pe mine, sa accept si sa ma bucur de diversitatea corpurilor feminine si masculine si sa simt conexiunea cu celelalte fiinte, chiar un soi de intimitate.
Am aflat nu doar ca nu e o zona murdara a corpului uman, de care ar trebui sa-mi fie rusine si la care sa ma refer cu termeni de genul „pruna” sau „pasarica”, ci ca este esential sa o tratam cu respect si iubire.
Ca merita sa o privim, sa o scoatem din intunericul preconceptiilor de Ev Mediu si sa o ingrijim la fel cum ne ingrijim orice alta parte a corpului care ne place la noi.
Este esential sa comunicam despre rusinea sexuala
Cand zici despre o femeie ca este nerusinata, care este imaginea care iti vine automat in minte?
Dar daca ti-as spune ca rusinea ne face sa ne simtim nedemni, rai, ca rusinea duce la auto-excluderea noastra si izolare, ca rusinea poate genera adictii si instrainarea nu doar de ceilalti, dar si de noi insine?
Atunci care ar fi imaginea din mintea ta despre o femeie care nu are rusine (desi este foarte greu sa gasesti o persoana fara rusine in jur, iti recomand sa acorzi cateva momente protretului robot).
Tocmai pentru ca rusinea duce la secrete si izolare, este important ca, dupa ce am constientizat emotia, sa o si comunicam. Unei persoane in care avem incredere, terapeutului… nu conteaza cui ci mai degraba conteaza sa o verbalizam. Este foarte eliberator!
Nerusinarea nu inseamna lipsa bunului simt sau a valorilor sau a seriozitatii.
Nerusinarea nu inseamna perversitate sau depravare.
Rezilienta la rusine sau nerusinarea reprezinta a nu simti rusine pentru corpul tau de femeie, pentru dorintele tale erotice, pentru placerea cu care gusti viata, pentru alegerile tale. Reprezinta acceptarea noastra in profunzime, indiferent de prejudecatile celor din jur.
Cum scap de rusinea privind corpul meu?
Incepe prin a rosti cu voce tare cuvinte de natura erotica. Ia o carte erotica si citeste pasaje cu voce tare. Cum suna din gura ta cuvinte precum: vulva, clitoris, vagin, cervix, labii, sex, penis, orgasm cervical?
Iti vine greu sa le pronunti? Iti vine sa razi?
Cu timpul va deveni natural si, sper, chiar iti va placea sunetul si rezonanta lor.
Continua prin a te privi cu atentie. Priveste-ti cu atentie mameloanele – culoarea lor, felul in care arata cand sunt excitate. Priveste-ti vulva, labiile, da capisonul de pe clitoris si uita-te la el pentru cateva momente fara sa emiti nicio parere. Doar priveste-te curioasa.
Atinge-te. Mangaie-te. Stai goala in fata oglinzii. Pozeaza nud. Stai goala in fata iubitului si lasa-te privita.
Este un proces indelung, nu o reteta magica. Dar cu acesti pasi marunti va aparea in viata ta curajul de a fi descoperita, de a-ti dezvalui moliciunea si sensibilitatea feminina si apoi iubirea si increderea in corpul tau de femeie.
Eu am inceput acest proces de 5 ani de zile si este in continua dezvoltare.
Iar unul din cele mai superbe efecte este ca atunci cand ma simt foarte bine in pielea mea si increzatoare in femeia ce am devenit, traiesc orgasmele mult mai profund si amplu. Imi dau voie sa fiu erotica, sa descopar acea farama de salbaticie naturala ce zace in fiecare dintre noi si pe care generatii intregi au incercat sa le domesticeasca.
Daca in urma cu cativa ani simteam energia predominant in zona capului, acum ii dau voie sa-mi inunde vaginul, uterul, pieptul. Sa ajunga in profunzimile mele si sa ma trezeasca la viata, sa ma ghideze inspre cine sunt si ce pot face in viata aceasta.
Imagine via Peter Bucks on Unsplash