Viata mea in 3D – Despartire, Doliu, Detasare

Anul trecut am luat in plin si trait doua despartiri marcante: una dupa o relatie de 30 de ani si alta dupa o relatie de 8 ani. A fost un an de cotitura in viata mea… in care am descoperit mai multe despre mine decat in cei 29 de ani traiti pana atunci.

Acum, la 1 an de zile care au trecut de la acele momente grele, stau si cuget asupra schimbarilor si transformarilor mele, asupra noii perspective pe care o am despre viata si rolul meu pe Pamant. Un fel de retrospectiva a anului, care a fost foarte intens… Si cu toata sinceritatea¬† va spun ca ma bucur sa realizez ca am ajuns intr-un loc bun, plin de iubire si de invataminte frumoase care ma vor ajuta pe viitor.

Fiind fiinte atat de complexe, suntem o sumedenie de emotii si sentimente. Iar pe langa durere, tristete, dor am reusit sa invat ce inseamna iubirea profunda, puterea unei femei care stie ce vrea, demnitatea femeii.

Am aflat ca moartea nu este atat de tragica si de “definitiva” cum credeam pana atunci, ca despartirea nu inseamna scoaterea cu forta a unei persoane din viata mea, si ca momentele dificile ne pot marca atat pozitiv cat si negativ, depinde de noi pe ce cale dorim sa continuam.

Iata cum am putut trece prin perioada de despartire si doliu pentru a ma putea detasa si a putea nu doar sa-mi continui viata fericita, ci sa transform toata acea tristete si durere in lectii de viata:

  • am realizat ca o data ce iubesti profund o persoana, o iubesti toata viata, iar acea relatie de iubire te poate hrani afectiv si dupa ce acea persoana nu mai este fizic langa tine. Toti cei care dupa despartire vor sa scoata de la suflet pe cineva, fie nu au iubit cu adevarat, fie duc o lupta inutila sa inlocuiasca iubirea cu ura.
  • chiar daca nu va mai fi prezenta fizic alaturi de tine, ea va dainui mereu in tine, in sufletul tau, o legatura pe care o poti cultiva cat timp traiesti tu. Imi amintesc cu drag atat de des figura zambitoarei a Mamei mele incat simt ca e cu mine mereu cand accesez amintirile cu ea.
  • am realizat ca o persoana draga te poate marca mult dupa ce dispare fizic din viata ta. Reamintindu-mi momente importante sau discutii, trag si acum concluzii, lectii de viata importante din relatia cu Mama si cu fostul iubit.
  • am invatat ca in momentele cele mai dificile este bine sa apelezi la sustinere din exterior, in special la profesionisti. Desigur prietenii care iti ofera un umar pe care poti plange sunt de nepretuit, dar un psihoterapia iti ofera solutii mult mai rapide si de durata decat sfaturile binevoitoare ale prietenilor.

In noi se afla toate resursele pentru a putea trece cu bine prin momentele dificile ale vietii. Este necesara multa putere si vointa pentru a nu ceda durerii si tristetii, dar recompensa este de nepretuit si dainuieste o viata intreaga.

 

Photo by Varga Eniko Photography

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer