relatia nu mai merge

Ce faci cand relatia nu mai merge ca inainte?

Orice relatie, la fel ca orice fiinta de pe Pamant, trece prin transformari, evolueaza o data cu trecerea timpului. Si fiecare moment maxim de transformare a unei relatii este numit “criza”.

Daca veti cauta pe Google dupa termenul (in limba engleza) “7 year itch” veti gasi zeci de mii de articole, pareri, exemple de despartiri, divorturi si crize in cuplu dupa 7 ani de relatie. Exista insa crize in relatie si la 3, 5 sau 13 ani.

Daca nu mi s-ar fi intamplat si mie, poate as fi fost sceptica, dar intr-adevar in jurul aniversarii a 7 ani de relatie au inceput sa se vada diferentele de opinii, nemultumirile, lipsa dorintei de a ne mai intelege unul pe altul. Stiu multe cazuri de relatii care s-au rupt dupa o perioada de criza, dar si altele care rezista si acum, si care au trecut peste momentele furtunoase ce afecteaza intr-un fel sau altul orice relatie de cuplu.

Scriu aceste randuri nu pentru a va speria cand se apropie aniversarea de 7 ani in cuplu. De asemenea, nu intentionez sa va ofer un “monstru” pe care sa dati vina in cazul unei despartiri. Doresc doar sa expun cat mai obiectiv ce se intampla cu cei doi in perioadele de criza, cu scopul de a invata ce putem face mai bine pentru a le depasi impreuna.

Ce se intampla de obicei in cuplu in perioadele de criza in cuplu?

  • Tindem sa ne concentram pe diferentele dintre noi, si sa omitem ceea ce ne-a adus impreuna, ceea ce iubim la celalalt.
  • Ne dorim mai mult ca inainte sa mergem la evenimente ce au loc in afara cuplului, sa fugim de acele discutii in contradictoriu de acasa, care nu ne mai atrag inspre partener.
  • Cautam persoane cu afinitati comune, care ne ajuta sa simtim din nou euforia inceputului, care s-a pierdut in cuplu cu ani in urma.
  • Eventual, ne indragostim de altcineva, o persoana care sa ofere colacul de salvare, cardul de iesire din relatia initiala.

Ce nu se intampla de obicei in perioadele de criza in cuplu?

  • Nu suntem intelegatori. Credem ca ne cunoastem bine partenerul si ca suntem impreuna la bine si la rau, dar tocmai numarul mare de divorturi si despartiri arata ca nu stim sa ascultam cu compasiune si intelegere.
  • Celalalt este mereu de vina. Asadar, mai bine am inceta sa gasim vinovatul in celalalt, pentru ca el exista si in noi, in aceeasi masura. Fiecare dintre cei doi parteneri are o vina egala, chiar daca la prima vedere nu pare sa fie asa.
  • Credem ca relatia nu mai functioneaza si nu are rost sa reparam ce este stricat deja. Ei bine, tocmai atunci incepe munca in relatie, atunci ar trebui infuzata mai multa iubire si intelegere.
  • Renuntam usor la o relatie care nu mai este asa fericita ca la inceput, la o persoana de care am uitat cum si de ce ne-am indragostit. Renuntam prea usor cand lucrurile devin dificile, pentru ca am invatat ca o relatie trebuie sa aduca doar fericire.

Ati avut vreodata in jur cupluri pe care le-ati admirat pentru ca au stat impreuna zeci de ani? Si nu doar pentru durata relatiei cat pentru acel zambet sincer pe buze, acele sarutari pline de afectiune chiar dupa 50 de ani petrecuti unul langa altul.

Aceste cupluri “norocoase” se disting prin dorinta ferma de a se sustine, de a se accepta si de a se intelege si atunci cand viata le ofera lamai. Iar aceasta dorinta de nestramutat se alimenteaza cu energia iubirii, care ar trebui sa straluceasca puternic in fiecare din noi.

 

Sursa imagine: designgrapher.com/romantic-photographs/

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer