atractie sexuala

Tu cum reactionezi cand simti atractie sexuala mare?

M-a frapat un titlu intr-o  revista mondena care scoate sfaturi pe banda pentru cititori si m-a facut sa ma gandesc la un proverb aparent simplu, dar cu multa profunzime: “De ce ti-e frica nu scapi”.

 

Sfaturi privind atractia sexuala luate din reviste de psihologie

Titlul articolului suna cam asa: Fugi atunci cand simti o atractie sexuala prea puternica pentru cineva.

Tu ce faci cand simti o atractie sexuala puternica fata de o persoana si atractia e reciproca? Fugi si te ascunzi in dulap? Mergi la biserica si te rogi?

Sau esti curioasa sa o traiesti cu toata fiinta ta?

Nu spun ca este benefic pentru noi sa raspundem DA oricarui impuls sau dorinte sexuale pe care le avem, chiar nu cred ca ne ajuta. Insa fuga este la fel de periculoasa, ca si optiune.

Cel mai bun lucru pe care il putem face este sa experimentam si sa gresim. Sa ne permitem sa facem erori si sa invatam din ele.

 

De ce sa nu fugi de ce ti-e frica?

Imagineaza-ti o persoana la 40 de ani, care a facut toata viata lucrurile asa cum a trebuit si a fugit din calea atractiei sexuale prea puternice.

Acum este din nou pusa intr-o situatie (pentru ca… “de ce ti-e frica nu scapi”) in care toate datoriile fata de cei apropiati si principiile de viata pe care si le-a cladit cu rigurozitate sunt date peste cap de o persoana fata de care simte o puternica atractie. Se regaseste toata ziua visand la a petrece timp cu acea persoana, la a experimenta si a trai lucruri pe care si le-a refuzat pana atunci.

Daca acea persoana merge in directia atractiei si se va abandona experientei probabil ca va fi data de toti peretii si nu va sti de unde sa se adune. Cei apropiati o vor considera ciudata si de nerecunoscut, o vor respinge daca nu-si “revine”.

Dar atractia e atat de mare si dorintele atat de puternice incat nu le poate face fata. Prefera sa fie atrasa in centrul tornadei decat sa stea pe margine si sa se abtina din nou, asa cum a facut toata viata.

Acum imagineaza-ti aceeasi persoana la 40 de ani in aceeasi scena. Singura diferenta – una majora de altfel – este ca de-a lungul vietii si-a permis sa experimenteze atractia sexuala, a raspuns impulsurilor sexuale. Toate experientele si trairile de care nu a fugit ci le-a trait au ajutat-o sa constientizeze o multime de lucruri privind propria sexualitate.

Au ajutat-o sa vada ca atunci cand raspunzi unui imbold sexual exista repercursiuni – atat benefice cat si negative – de care va fi responsabila.

A invatat, de-a lungul maturizarii sexuale, ce o implineste si ce o consuma de energie, ce vrea sa mai experimenteze si va sti cand sa zica DA si cand sa zica NU, pentru ca se cunoaste pe sine.

A fi apt de o pasiune şi a nu o trai, te face incomplet si limitat.   (Oscar Wilde)

Asadar, inainte sa fugi de o experienta doar pentru ca o consideri prea puternica pentru tine sau pentru ca specialistii iti recomanda sa o eviti, mai bine intreaba-te:

  • De ce mi se da sa traiesc aceasta situatie?
  • Ce ar trebui sa invat din aceasta experienta?
  • Cum ma va implini sau ma va imbogati aceasta experienta daca voi alege sa o traiesc?
  • In ce masura voi fi ranita (eu sau cei apropiati) daca aleg sa spun da acestei experiente?

Vor fi printre cititori si sceptici care vor zice: Cand simti o atractie sexuala foarte puternica, nu esti atat de rationala inca sa-ti pui genul asta de intrebari.

Ei bine, din propria experienta si din experientele prietenilor apropiati va pot spune ca atunci cand exista experienta in spate, cand exista greseli asumate si lectii invatate in urma lor… nu te mai pierzi in fata acelorasi teste pe care viata ti le ofera pentru a te transforma.

Atunci cand iti oferi timp pentru introspectie si autocunoastere, iti oferi si ragazul de a raspunde intrebarilor de mai sus fara a te arunca direct in valtoarea dorintelor erotice.

Pentru ca stii deja cum e sa te arunci in ele… te-ai aruncat de cateva ori in aceasta viata astfel incat sa stii cum decurge totul. Acest curaj de a face greseli, de a nu fugi de experienta ci de a invata din ele te-au facut persoana care esti acum.

Nu fugi de testele pe care viata ti le pune in cale. Mai degraba afla ce informatii pretioase au ele pentru tine. Doar asa te poti transforma intr-o versiune mai buna a ta.

 

Photo by Ian Schneider – Unsplash

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer