santajul emotional al parintilor

Cum iti poti da seama daca parintii tai te santajeaza emotional

Cred ca multora dintre voi le este cunoscut scenariul acesta: prima zi de Craciun o petrecem cu ai mei si a doua zi de Craciun fugim la ai lui. De Pasti fugim iar de la o casa la alta. Si parca niciodata nu ne ajunge timpul sa facem si ceea ce vrem cu adevarat.

Si mai mult, parintilor nu le ajunge niciodata timpul petrecut cu noi. De multe ori ne reproseaza ca suntem tot pe fuga si nu avem timp de ei. Dar nu se gandesc niciodata ca avem hobby-uri, ca ne dorim pur si simplu un weekend in care sa nu facem nimic, sau sa nu vedem pe nimeni.

Ei vor doar sa petreaca timp cu noi, pentru ca traiesc pentru noi si prin noi. Ceea ce este si normal atunci cand in primii ani de viata ei si-au sacrificat timpul, banii, au uitat de placerea lor de a trai si au uitat de ei insisi pentru a ne creste asa cum credeau ei mai bine.

Sacrificandu-si propria persoana pentru minunata odrasla, au ramas goi pe interior. Iar acum, ani mai tarziu, se asteapta ca noi sa ne intoarcem spre ei, sa umplem acel gol. Este o asteptare neconstientizata, dar ea exista. Cei mai multi se asteapta sa fii mereu “in rand cu lumea”, sa faci ceea ce se asteapta ei de la tine (pentru ca ei stiu mereu ce e mai bine pentru tine), fara a fi interesati de ceea ce-ti doresti tu cu adevarat, fara a dori sa te cunoasca si sa-ti accepte unicitatea.

Ceea ce este normal pentru ca ei si-au pierdut-o pe a lor de cand te au pe tine. Si sunt frustrati sa se regaseasca singuri, fara a avea pe cine mai dadaci. Care sa fie scopul lor in viata daca nu cresterea copilului, lumina ochilor lor?

E un cerc vicios, dus din generatie in generatie, pe care avem toate sansele sa-l perpetuam.

Daca nu vom reusi ca constientizam santajul emotional al parintilor nostri si daca nu vom fi destul de puternici sa facem lucrurile asa cum ne dorim si cand ne dorim noi, vom face aceleasi greseli cu copiii nostri. Pentru ca dupa ce devenim mame uitam ca suntem si femei, si sotii, si surori sau prietene. Lumina ochilor nostri va fi copilul nostru, si lumina ce straluceste in noi se va diminua pe zi ce trece, pur si simplu pentru ca alegem sa uitam de noi.

Dar pe termen lung sacrificiul duce la frustrare, de cele mai multe ori ascunsa adanc in suflet pentru ca a recunoaste frustrarile normale ale unei mame aduce cu sine dezaprobarea societatii. Ajungem sa traim doar pentru si prin copiii nostri, sa ajungem incet dar sigur spre o viata fara hobby-uri, placeri, pasiuni care ne ajuta sa ne cunoastem mai bine.

Dar opreste-te un minut si gandeste-te bine la modelul parintilor tai, ai prietenilor tai. Cat de mult iti doresti ca parintii tai sa fie acum plini de viata, cu hobby-uri si pasiuni? Cat de mult ai vrea sa-i stii fericiti si independenti de tine, de prezenta ta in casa? Ce crezi ca va admira la tine copilul tau, peste 10-20 de ani?

Acesta este un semnal de alarma pentru tinerele mamici sau femeile care se pregatesc sa fie mame! Daca ati constientizat santajul emotional al parintilor vostri, este timpul sa faceti ceva pentru a-l diminua. Trebuie sa realizam si avem maturitatea necesara pentru a ne da seama ca iubirea nu are de-a face cu santajul emotional si cu obligatia. Ca nimeni nu poate alege nimic in locul nostru si ca avem datoria fata de noi insene de a trai viata asa cum credem ca e cel mai bine pentru noi. Este o datorie fata de viata, mai presus fata de cea de copil al parintilor nostri.

Cu cat vom reusi mai mult sa-i educam si sa-i oprim din a ne santaja, cu atat ne vom elibera de povara pe care credem ca suntem nevoiti sa o caram in spate… povara ce va ajunge in carca copiilor nostri.

Haideti sa invatam cu adevarat sa iubim neconditionat. Sa-i iubim daca mint, daca sunt gay, daca nu vor casatorie si copii, daca sunt buddhisti sau daca principiile lor de viata sunt diferite de ale noastre. Nu este usor, dar este ceea ce putem face noi pentru a educa generatii sanatoase, libere si armonioase.

In loc de incheiere va invit la 6 minute de intelepciune din partea unei mame si femei implinite:

https://www.youtube.com/watch?v=FQK9Ufr4yrY

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer