sexualitatea

Sexualitatea – modalitate de descarcare vs vindecare emotionala

Fie ca vrem sa recunoastem sau nu, energia sexuala este cea care ne anima existenta. Cele mai multe dintre problemele psiho-emotionale sunt conectate cu sexualitatea noastra.

Tocmai datorita acestei conexiuni fundamentale, daca reusim sa ne intelegem si sa ne cunoastem propria sexualitate, vom reusi sa descoperim si sa vindecam apoi ranile emotionale care ne afecteaza viata.

Dar pentru a putea face aceasta conexiune si pentru a putea sa ne vindecam prin sexualitate, este necesar sa ne indepartam de ceea ce am invatat despre actul erotic si despre orgasm. Sa ne reprogramam prin prisma faptului ca devenim tot mai constienti de propriul corp.

 

Ce este sexualitatea vindecatoare?

Actul erotic nu este despre descarcare, despre a-si da drumul, despre lipsa controlului. Actul erotic care vindeca, care te aduce mai aproape de corpul tau este despre capacitatea noastra de a ne abandona constient (abandonul nu este sinonim cu a-si da drumul sau a pierde controlul) in energia orgasmica, de a fi complet constienti de tot ce traim in acele momente de orgasm, care pot fi mai lungi sau mai scurte.

Orgasmul nu este o vanatoare, nu este un obiectiv dupa care alergi (si de care te indepartezi pe masura ce accelerezi, dupa cum ne arata Mark Manson), ci rezultatul unei relaxari profunde si a unui abandon constient in puterea orgastica.

Asadar, contrar culturii globale, sexualitatea tine de abandon si relaxare, mai degraba decat de incordare si descarcare, sau o modalitate scurta de a scapa de stresurile cotidiene.

Atat timp cat avem probleme in a ne relaxa profund, in a ne abandona in sexualitate, este clar ca nu putem trai orgasme cu implozie, care sa declanseze o energie uriasa in corp si care sa vindece rani psiho-emotionale.

Aceasta contractare, aceasta imposibilitate de a ne relaxa are mai multe cauze, adanc inradacinate in subconstientul colectiv, si care ne hranesc impotenta, frigiditatea, abstinenta si alte probleme sexuale cu care se confrunta umanitatea.

Individul crescut intr-o atmosfera de negare a vietii si a sexualitatii ajunge la o angoasa a placerii, o teama fata de manifestarea placerii, care-si gaseste reprezentarea fiziologica prin spasme musculare cronice, atitudine permanent contractata si tensionata, boli cronice ale majoritatii organelor vitale.   -Wilhelm Reich

 

Cauzele problemelor sexuale

 

Inhibitiile sexuale, rusinea.

Nici nu stiu de unde sa incep legat de inhibitiile sexuale pentru a nu lungi prea mult articolul. Dar merita sa mentionez o poveste recenta recent: am fost la un spa in Alpi (in Tirol) unde in zona saunelor era interzis sa porti costum de baie (se stie ca e nesanatos sa stai la sauna cu polyesterul pe tine). Dupa primele minute de rusine, am inceput sa ma relaxez, sa ma bucur de nuditate, atat a mea cat si a celor din jur, sa consider ca e ceva normal si natural sa fim goi, sa inot goala in piscina, bucurandu-ma de ploaia ce spala orice farama de rusine mai era acolo.

A fost foarte eliberator si totodata natural. Iar cand m-am intors acasa si am povestit apropiatilor trairile mele, m-am lovit de multa pudoare si rusine. Sau, atunci cand povestesc prietenelor de masajul vaginal, care sunt efectele si cum traiesc femeile aceasta experienta, feedback-ul e mai degraba contractare si rusine.

 

Educatia sexuala la barbati vs femei.

Barbatii cresc cu convingerea ca trebuie sa performeze, sa o aiba mare si ca trebuie sa i-o dea bine, ceea ce pune o presiune foarte mare pe ei si duce la probleme cu erectia, ejaculare precoce, chiar impotenta. Iar femeile cresc cu convingerea ca nu este bine sa-si arate latura salbatica, latura senzuala, sa nu fie considerate usuratice, pentru ca altfel nu vor mai atrage barbati de familie. Ca inhibarea sexualitatii si concentrarea pe aspectele “mai importante” ale vietii de femeie sunt baza unei familii fericite. Ce-ti trebuie tie pasiune si implinire amoroasa cand poti avea un om de casa, un barbat serios langa tine? 

Cunosc cel putin doua femei in jurul meu care au ales sa se casatoreasca cu barbatul de casa dar cu care nu erau compatibile sexual. Si dupa cativa ani de casnicie se afla in pragul divortului pentru ca s-au mintit pe ele insele ca pot trai fara implinire sexuala tot restul vietii.

 

Presiunea religioasa/culturala.

E si normal sa ajungem contractate/contractati in timpul amorului cand am invatat ca sexualitatea e murdara, ca e antiteza puritatii. Ca esti considerata curva daca iti face placere si esti erotica. Ca e o slabiciune si un pacat sa acorzi atentie sexualitatii. Doar femeile din filmele porno gem de placere, pentru ca ele sunt murdare.

Cu asemenea preconceptii, principii si valori, cum ar putea femeia sa se abandoneze in placerea orgasmului, sa-si dea voie sa simta si sa contina toata energia care se declanseaza in acele momente incredibile? Pana nu gasim puritatea in erotism, sacralitatea in sexualitate, nu vom reusi sa devenim fiinte sexuale si sa traim sexualitatea la adevarata sa valoare.

 

Fixarea pe minte in detrimentul corpului.

My body is my temple. Si totusi, nu ne comportam ca atare. Corpul isi aminteste, corpul pastreaza amintirile pe care mintea vrea sa le puna intr-un con de umbra. Si totusi, de cele mai multe ori alegem sa credem mintea mai mult decat corpul.

Pentru ca suntem in minte cea mai mare parte a timpului. Ne identificam cu ea. O folosim mereu, analizam, avem ganduri constant. Iar orgasmul are acea capacitate incredibila de a stopa gandurile. De a pune pe pauza toata ruminatia obositoare.

Daca am avea un program constant de cultivare a relatiei cu corpul (prin yoga, miscare, dans, masaj) i-am da corpului ce e al corpului. Am oferi ceea ce are nevoie pentru a se relaxa, pentru a ne sustine in acele momente magice in care suntem invadate de senzatii atat de placute incat plangem. Plangem de dor, plangem pentru o relatie de care nu ne-am ocupat, de ceva al nostru de care uitam constant.

 

Putem face ceva sa scapam de rusine?

Avand in vedere toate aceste cauze, nici nu ma mir ca suntem inchistati in corpurile noastre, ca suntem rusinati de ele sau ca alegem sa uitam de ele.

Dar sunt optimista totusi. Optimista ca, in sfarsit incepem sa realizam ca acest drum (pavat de sute de ani) nu este bun pentru noi. Ca mai mult ne indeparteaza de noi decat ne ajuta la desavarsire. Ca vrem sa facem ceva sa iesim din acest pattern, chiar daca inca mai suntem contractati, rusinati, pudici.

De fapt, poti face ceva chiar acum. Te poti intreba, atunci cand te afli in intimitate: “De ce imi este asa rusine de trupul meu gol? Ce este asa de rusinos la corpul meu, la partile sale intime?” Scrie tot ce-ti vine in minte, cu toata sinceritatea de care poti da dovada.

A chestiona in profunzime „valorile” inoculate, asa zisele principii pe care ni le-am dezvoltat si dupa care ne guvernam viata, ne ajuta sa iesim din cicluri, din pattern-uri adeseori nesanatoase.

Eu va invit sa umblati goi prin casa, sa va priviti in oglinda mai des si cu drag, sa faceti baie in mare goi, sa lasati soarele sa va lumineze zonele erogene. Sa deveniti cat mai recunoscatori pentru acest vehicul in care va duceti aceasta existenta.

Pentru ca doar din aceasta stare va aparea relaxarea, acceptarea si abandonul – toate necesare pentru a trai orgasmele de care ne invata tantricii si taoistii si alte culturi ce-si educa adeptii in arta amorului.

Pana atunci… nu poate fi vorba decat de o fuga de ceva sau inspre ceva care se va concluziona in esec, in frustrare si apoi in neincredere ca acele orgasme implinitoare si vindecatoare exista.

 

Imagine: Marvin Meyer on Unsplash

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer