scenarist al vietii

Mintea – cel mai premiat scenarist al vietii mele

Am trait aproape 32 de ani inainte sa realizez ca mintea mea este un scenarist foarte priceput. Si am mai constientizat ca atat de mult am privit intreaga viata prin prisma mintii, incat am ajuns sa ma confund cu ea.

Va puteti imagina un scenarist in focurile creatiei, prins in ceea ce face si pierzand din vedere restul lucrurilor din jur, care apoi se uita la filmul propriu? Cam asa este si cu mintea.

Imi amintesc scenariile pe care mi le facea mintea atunci cand iubitul nu ajungea acasa la ora stabilita anterior si nu dadea niciun semn de viata pana tarziu. Era o intreaga drama in mintea mea, de la minciuna si inselaciune pana la probleme grave ce i se puteau intampla.

Iar cand ajungea acasa faceam pe afectata si nu credeam nimic din explicatiile pe care le primeam pentru ca mintea deja isi facuse scenariul de la care nu se mai abatea.

Sau momentele in care inaintea unei intalniri aveam in minte scenariul perfect dupa care urma sa decurga seara. Vai ce scenariu romantic si siropos! Pentru ca dupa cateva ore sa fie totul dat peste cap si sa traiesc lucruri la care nu ma asteptam deloc, fie ca erau bune pentru mine sau nu.

Oricum ar fi, stim cel mai bine sa traim viata incercand sa anticipam totul, sa nu lasam nimic in voia sortii, in voia lui Dumnezeu. Desi experienta ne arata ca ne inselam de cele mai multe ori cu privire la ce se intampla cu adevarat versus asteptarile sau dorintele noastre, continuam sa scriem scenarii chiar si in privinta lucrurilor simple din viata noastra, cum ar fi sa iesi la o cafea cu un barbat, sa iesi in oras la dans cu fetele sau sa faci dragoste cu iubitul tau intr-o dimineata ploiasa de duminica. Pe toate vrem sa le anticipam, sa le planuim, sa le trecem prin filtrul mintii inainte de a le trai cu adevarat.

Motive pentru care evitam sa ne lasam in voia sortii si sa traim spontan

Pentru ca ne este teama de necunoscut

Pentru ca ne dorim stabilitatea pe care ne-o ofera controlul asupra situatiilor, care de cele mai multe ori este iluzoriu

Pentru ca nu avem incredere ca ne putem descurca in orice situatie

Pentru ca nu avem incredere destul in iubit cand acesta spune ca ne iubeste si ca nu doreste sa fie cu alte femei

Solutiile

Inconjoara-te de oameni mai spontani ca tine, care sunt obisnuiti sa reactionez rapid. S-ar putea sa nu te simti de cele mai multe ori in largul tau, dar fii mult in preajma lor si vei ajunge sa scurtcircuitezi toata anticiparea si planuirea unui eveniment, sau mai mult, a vietii tale.

Cere feedback de la apropiati in privinta aceasta. Vorbeste sincer cu ei despre modul in care esti perceputa si accepta critica pentru ca ea poate fi foarte constructiva.

Constientizeaza de fiecare data cand faci ceva spontan, cand traiesti un moment prin prisma emotiilor si nu a mintii. Cum te simti? Ai mai vrea sa traiesti astfel de momente?

Din experienta mea de viata, este minunat atunci cand sunt surprinsa de iubitul meu, desi mai sunt momente in care nu stiu cum sa reactionez frumos. Este minunat sa lasi lucrurile sa se intample fara a te agita cand nu se petrec toate conform asteptarilor tale. Se potriveste bine cu starea de indragostire, cand nu-ti faci o mie de probleme, cand mergi prin viata cu inima, cand ai curaj sa infrunti totul pentru a-ti apara dragostea.

Asadar, mintea mea, ca si scenarist, va iesi la pensie curand, o trimit la munte sa se relaxeze si sa ma lase sa-mi traiesc viata fara anticiparea momentelor, fara ganduri ce nu se mai termina, fara planuri sau asteptari de la mine si de la oameni.

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer