relatia de cuplu

Care este cel mai puternic liant in viata de cuplu?

In cazul meu varsta de 30 de ani a marcat un anumit grad de maturizare, fapt pentru care inteleg mai multe cand vine vorba de un cuplu sanatos pe termen lung.

Iar cand zic cuplu sanatos ma refer la starea de polarizare intre cei doi parteneri. Precum in cazul magnetilor, intre parteneri este important sa existe atractie si dupa 7, 13, 17 ani de relatie.

Poate vi se pare utopic, dar aceasta stare poate fi intretinuta ani multi daca se doreste din patea amandurora.

Iar atractia, asa cum este ea in primii ani de relatie, nu se mentine stand bot in bot. Nu se mentine facand totul impreuna, dormind impreuna, obisnuindu-se unul cu celalalt ca si cum ar fi din oficiu alaturi de noi.

Toate activitatile petrecute impreuna duc inevitabil la depolarizare, care se traduce prin a face amor tot mai rar, prin a nu mai privi cu atentie persoana de langa tine decat atunci cand vrei sa-i spui ca nu-i sta bine o haina, prin amintiri melancolice ale perioadei de inceput.

Dintotdeauna am fost atrasa de cuplurile in varsta in care se tineau de mana pe strada, se priveau si isi zambeau ca si cum nimeni nu ar exista in jurul lor, ca si cum ar fi avut o lume doar a lor, in mijlocul oamenilor. Pentru ca stiam de mica cat de greu este sa mentii o relatie ce dureaza decade, si nu oricum, ci o relatie in care ambii parteneri vor sa fie cu tot sufletul.

Dar pentru a ajunge acolo este nevoie de distanta intre cei doi, nu de lipsa comunicarii, ci de spatiu si incredere oferita celuilalt. Libertatea de a fi cine sunt eu si asa cum sunt eu este cel mai de pret liant in cuplu.

Iar pentru a oferi libertate este bine sa nu dormim impreuna in fiecare noapte, in special atunci dupa ce facem dragoste, este important sa iesim cu prietenii si sa ne mentinem relatiile afective, este important sa calatorim fara iubit.

Cred ca este important sa ne intrebam foarte sincer: “Este ceva ce as face si as vrea foarte mult sa mi se intample, daca as fi singura?” Daca raspunsul este da, atunci fa cumva sa ti se intample acel lucru, pentru ca altfel vei aduna frustrari pe termen lung… si la un moment dat va exploda in tine tot ce aduni pe parcurs.

Pe de alta parte, constientizeaza faptul ca prin aceleasi stari trece si partenerul. Ofera-i libertatea de care are nevoie, chiar daca locuiti sau nu impreuna, si permite-i sa se intoarca acasa din dorinta de a fi cu tine, nu pentru ca trebuie sa ajunga acasa la tine.

Atunci cand intri intr-o relatie, si mai ales atunci cand te casatoresti si te iei cu bune si cu rele, este esential sa gandesti pe termen lung si foarte lung. Pentru ca mariajul nu inseamna nunta, petrecere si muzica. Inseamna zi dupa zi petrecuta alaturi de acelasi barbat, inseamna sarbatori petrecute impreuna, mii de dimineti impreuna, si zeci de mii de minute de amor cu acelasi barbat.

Relatiile lungi nu sunt usoare. Presupun timp si energie si daruire. Dar a creste alaturi, a rade impreuna, a te cunoaste pe tine datorita lui si a dori tot ce e mai bun de la cuplul vostru si de la tine, merita totul!

 

 

1 comments On Care este cel mai puternic liant in viata de cuplu?

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer