putere de concentrare

Pe masura ce tehnologia se dezvolta, puterea de concentrare scade dramatic

Scriu aceste randuri din doua motive, mai degraba frustrari:

  1. Nu mai stiu/pot sa ma detasez de tot si sa duc la bun sfarsit un task, fara intreruperi pe chat, social media, email, sms sau de alta natura.
  2. Atunci cand nu sunt intrerupta de mesaje si notificari, tind sa ma intrerup singura si sa mai deschid un tab nou in browser, alaturi de celelalte zece. Sau sa mai „dau un ochi” pe Facebook.

Practic, nu mai pot duce un task de minim o ora la calculator, fara sa fiu intrerupta sau sa ma intrerup singura cel putin de 2 ori.

Aceste frustrari mi-au amintit de o discutie avuta cu o buna prietena in toamna despre cartea lui Cal Newport tradusa in limba romana cu titlul „Concentrat”.

Focus is the new IQ.

Cartea lui Cal ne invata cum sa ne marim puterea de concentrare, sa cream un mediu lipsit de perturbari si sa ne schimbam obiceiurile de lucru. Inca nu am citit cartea lui Cal (e in lista de lectura), insa i-am citit blog-ul si cateva articole scrise pentru site-uri cunoscute precum Time.

Revenind la scaderea puterii de concentrare, atunci cand sunt imprastiata in 3 directii si incerc sa ma ocup de 3 task-uri deodata, nu doar ca sunt ineficienta dar si obosesc mult mai repede.

Insa de cand m-am obisnuit cu multimea de stimuli externi (inerenti atunci cand ai un smartphone, laptop sau smartwatch), imi e foarte greu sa ma abtin de la verificarea conturilor sociale sau a email-ului. Creierul meu se plictiseste atunci cand nu are parte de acesti stimuli, chiar daca in acelasi timp se epuizeaza.

Frustrarea rezida tocmai in cunoasterea importantei concentrarii si neputinta de a pune in practica cunostintele. Un exemplu foarte elocvent: in timp ce scriu aceste randuri (cu castile in urechi pentru a indica celorlalti ca sunt concentrata pe un task) am fost intrerupta de 3 persoane diferite. Iar intrebarile sau cererile lor au necesitat cel putin 10 minute.

La un calcul rapid, de cand scriu acest articol am petrecut cel putin 30 de minute facand alte task-uri – diferite unele de altele – si alte cateva minute bune pierdute in intreruperi si revenirea la task-ul initial.

Iti dai seama cat este de ineficient sa lucrezi in stilul acesta, nu-i asa?

Am devenit atat de obisnuiti cu intreruperile incat atunci cand un coleg este concentrat sau afundat in munca, ne pare antisocial sau suparat pe viata.

Dar gata cu frustrarile (care ma macina chiar in timp ce scriu). Let’s talk solutions:

  • In primul rand, este esential sa realizezi in ce masura te afecteaza lipsa concentrarii si sa-ti doresti sa cultivi disciplina in viata de zi cu zi – de la stres si oboseala pana la ineficienta.
  • Practica zilnic concentrarea cu ajutorul meditatiei sau pur si simplu prin focalizarea atentiei pe respiratie, sau intr-un punct timp de cateva minute. Aceasta practica da un reset puternic creierului.
  • Stiu cat e de greu, dar atunci cand e nevoie sa te concentrezi, inchide tot ce inseamna social media, email sau notificari de la site-uri de shopping si news. Poti chiar merge pana intr-acolo incat sa-ti pui telefonul pe silent, daca ai curaj 🙂
  • Daca in organizatia ta lumea este obisnuita sa vorbeasca oricand citeste ceva interesant sau doar pentru ca se plictiseste, atunci izoleaza-te fonic cu ajutorul castilor sau retrage-te intr-o sala atunci cand ai un task mai complex.
  • Practica tacerea. Poate ca ti-e familiar conceptul din cartea Eat, Pray, Love de Elizabeth Gilbert. Stiai ca se organizeaza si in Romania retrageri pe perioade de circa o saptamana in care se practica tacerea? 7 zile fara sa scoti un cuvant… cum iti suna?

Daca impartasesti aceleasi frustrari, te intereseaza cultivarea puterii de concentrare si ai pus in practica metode care te-au ajutat, ne-ar fi util si noua sa le cunoastem.

 

Imagine via Unsplash.com, autor Romain Vignes

Leave a reply:

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Site Footer